Kategoriarkiv: Ukategorisert

Andøy kommune – dens tilblivelse.

Karl Rasmus Dahle har startet på en artikkel om historien til Andøy kommune. Dette er første del. Nedenunder kan dere se innledningen til artikkelen som dere i sin helhet finner her.


Andøy kommune er en ung kommune – bare 46 år gammel. Da formannskapsloven ble vedtatt i 1837 ble storkommunen Dverberg opprettet og fra 1838 til 1924 – i 85 år – utgjorde Dverberg kommune det som i dag er Andøy kommune.


Men så fra 1924 ble Dverberg (stor)kommune delt i 3 kommuner (Andenes kommune, Dverberg kommune og Bjørnskinn kommune). Fra 1964 ble disse tre kommunene slått sammen til en kommune igjen og denne fikk navnet Andøy kommune. Gjennom disse 46 år har disse personer vært ordførere i nåværende Andøy kommune.

Årboka for 2010 i salg.

Årboka for 2010 er nå klar for salg. Som vanlig vil den bli lansert på årsmøtet, som i år er lagt til torsdag 4. november. Den vil deretter bli lagt ut for salg i Andøy Bok og Papir og de fleste dagligvareforretningene i kommunen. Dessuten vil den, som tidligere år, kunne bestilles direkte fra Andøy historielag (andoy.historielag@tnett.no) eller over telefon 95893541.

Prisen er også i år kr 150,- + porto (om den må sendes med posten). Boka har stoff fra mange steder i kommunen – Lovika, Risøyhamn, Bjørnskinn, Åknes, Nøss, Nordmela, Høyvika, Dverberg, Fiskenes og Andenes. Tar en med billedstoffet – bl. a. skolebildene – kan også Åse, Medby og Saura nevnes.

Det er i år 100 år siden riksveien mellom Risøyhamn og Andenes var ferdig. Dette markerer vi både med forsidebildet og en artikkel skrevet av Oddbjørn Folden (husk foredraget av Oddbjørn om riksveien som avholdes på Bjørnskinn kommende lørdag kl. 12.00.

Historielaget og årbokkomiteen håper at mange også i år vil få glede av boka.