Kategoriarkiv: Historielaget

Island rundt på 8 dager – med Andøy Historielag

island-kart-med-overnattinger

Når: 22.-30. juni 2017
Arrangør: Andøy Historielag
Sjåfør/Guide: Karl Jónsson.
Opplegg og reiseledelse: Alv Riise
Epost: alvriise@gmail.com

Andøy Historielag har bestemt seg for ny tur til EVENTYRLIGE ISLAND; denne gangen rundt det sentrale Island. Islendingen Karl og jeg (bøfjerdingen Alv Riise) har  æren av å sørge for at det blir opplevelser utenom det vanlige, og vi skal gjøre vårt ytterste for at det skal lykkes.  Eventuelle «gjengangere» fra forrige tur kan se frem til å oppleve Island i større målestokk.

( Bare første og siste dagen på rundturen har fellestrekk med turen i 2015).

Reisen følger hovedveien ( Ringvei 1) rundt Island, men vi gjør flere avstikkere for å få med oss det vesentligste av Islands severdigheter. Total kjørelengde fra vi lander på Keflavik til vi forlater samme sted, kan komme opp mot 180-190 norske mil, men vi prøver å unngå at det føles  slitsomt.

Den første og de to siste nettene bor vi på Fosshótel Lind i Reykjavik. På rundreisen bor vi der det har lykkes å få plass, stort sett på fine og til dels dyre hoteller, (ett er nytt fra juni 2016).

For mer info: last ned PDF her: island-rundt-paa-8-dager

Våropprydding på Dverberg gamle kirkegård

I går var det dags for årets våropprydding på den gamle kirkegården på Dverberg. Dugnadsgjengen besto av 8 frammøtte. Fra styret: Werner, Søren, Jannina og Aase. Fra menighetsrådet: Jan Jørgensen. Ellers var Dagfinn Dybwik, Kari Vik og Maren Engen der. Det var en skikkelig fin vårkveld iflg rapporten fra Ase Dybwik. Bildene er tatt av Dagfinn Dybwik.

Nok å ta av! Werner og de andre i full gang.

Foredrag om hekseri, magi og trolldomsforfølgelse i Europa, Norge og i Nordland

Det var godt over 40 tilhørere som møtte opp på Fiskenes grendehus 3. mars for å høre Rune Blix Hagen foredra om trolldom og hekseri. Gården stilte opp med kaffe og noe å bite i. Blix Hagen er ansatt ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø og har viet sin forskning særlig til dette emnet. Han har for øvrig skrevet en artikkel i Årbok for Andøy 2005 over dette temaet. Her er noe av det han berettet om på Fiskenes. Les referatet av Aase Dybvik her!

Bygdebøkene og Rydlandarkivet

Da er bygdebøkene (I, II, III og IV) på plass under menyvalget «Bygdebøkene» øverst på siden. Det som er lagt ut er innholdsfortegnelse, gårdsbeskrivelser og navneregistre. Resten av informasjonen bøkene inneholder må dere nok kjøpe bøkene for å få tilgang til. Hjertelig takk til Johan Borgos for materialet vi har mottatt!

Fra i dag har vi også lansert et nytt avsnitt i historielagets web – «Fra Rydlandarkivet».
Håkon Rydland, opprinnelig fra Bleik, er mest kjent for sitt slektsforskningsarbeid, men han har også samla mye lokalhistorisk stoff. Arkivet etter han befinner seg på Lokalhistorisk arkiv på Dverberg. Vi skal prøve å videreformidle noe av det som finnes i den rikholdige samlinga hans. Noe av det vi finner der er skrevet av andre. I første omgang kommer stoff om Andenes. Det er Aase Dybvik som gjør historiene tilgjengelige fra det rikholdige arkivet på Dverberg.

Du finner «Fra Rydlandarkivet» under menyvalget «Lokalhistorie» øverst på siden.